Gesamtsumme
Kostenfreie Lieferung ab einem Einkaufswert von 50,00 €
inkl. MwSt. zzgl. Versandkosten
Product image
Milka Zarte Momente Pralines Mix
99.99 €
In den Warenkorb
Zatvori

Berba i sušenje

Kakao koji koristimo za proizvodnju naše Milka čokolade sa alpskim mlekom potiče iz plodova drveta kakaoa koje raste u ekvatorijalnom pojasu. Najvažnije zemlje iz kojih nabavljamo kakao su Obala Slonovače i Gana, zatim Indija, Indonezija, Brazil i Dominikanska Republika.

Čak 80 posto kakaoa uzgajaju mali poljoprivrednici, kojih u svetu ima pet do šest miliona. Uzgajanje kakaoa zahteva mnogo pažnje i strpljenja, jer je plod kakaovca veoma osetljiv. Prva berba moguća je tek nakon pet godina, a kakao se bere ručno. Plodovi se mačetom odsecaju direktno na stabljici ili račvanju grana. Sadržaj ploda kakaoa, odnosno seme i meso, uzgajivači istresaju na listove banane, a zatim ih razbijaju sa gornje strane. Tako seme i meso počinju da vriju. Ovaj proces se naziva „fermentacija“.

Nakon fermentacije sledi sušenje zrna kakaoa. Na vrelom tropskom suncu zrna se na velikim prostirkama suše šest do deset dana. Fermentacija i sušenje imaju velikog uticaja na kvalitet kakaoa i presudni su za njegov ukus.

Prženje

U mašini za prženje zrna se prže na temperaturi između 140 °C i 150 °C u velikim bubnjevima, i to od 10 do 35 minuta, u zavisnosti od željenog stepena uprženosti.

Drobljenje i ljuštenje

U mlinu se pržena zrna usitnjavaju, a ostaci ljuske uklanjaju.

Mlevenje

Masnoća u zrnima kakaoa, tj. kakao-maslac, još uvek je zarobljena u pojedinačnim ćelijama biljnog tkiva nakon drobljenja. Zato se drobljena zrna kakaoa melju u mlinovima i valjaonicama. Tokom ovog postupka izdvaja se kakao-maslac, a tvrdi kakao komadići koji preostaju pretvaraju se u polutečnu, tamnosmeđu kakao masu.

Presovanje

Za proizvodnju kakao-praha tečna kakao masa izlaže se pritisku i do 900 bara u presi. Bistri, zlatnožuti kakao-maslac ističe, a u presi ostaje tzv. kakao pogača koja se mlevenjem prerađuje u kakao-prah.

Mešanje

Da bi se dobila čokolada, topla kakao masa se pumpa u postrojenje za mešanje i prema dobro čuvanoj recepturi meša sa šećerom, mlekom u prahu od alpskog mleka i drugim sastojcima. Ovaj postupak traje nekih 30 minuta.

Melanžiranje

Budući da je masa koja se dobija mešanjem i dalje suviše krupnog zrna, podvrgava se melanžiranju u melanžeru (mlinu s valjcima) sve dok se ne dobije prah finoće 25 hiljaditih delova milimetra.

Končiranje

U ovom prahu još uvek se mogu osetiti biljne arome, pa se u nastavku pristupa tzv. končiranju. Prah se sipa u velike mešače – končere. Ova reč potiče iz francuskog jezika, gde znači „školjka“, i odnosi se na oblik prvobitnih mašina za oplemenjivanje koje podsećaju na školjku. Tokom mešanja koje traje i do 48 sati prah se ponovo pretvara u tečnost, a neželjene arome isparavaju. Međutim, kod končiranja nije reč samo o neželjenim, isparljivim aromama, već je ovaj korak izuzetno važan i za kasnije topljenje čokolade

Izlivanje

Nakon končiranja tečna masa preko cevovoda dospeva u postrojenje za izlivanje u kalupe. Preko levaka koji se ljuljaju napred-nazad masa se izliva u prethodno zagrejane kalupe, dok se mehurići vazduha uklanjaju na stanici za vibriranje. Table čokolade se hlade i skupljaju, pa ispadaju pri samom okretanju i blagom udarcu o kalup.

Punjenje Milka čokolade

Evo kako ukusno punjenje dospeva u čokoladu: isto kao kod čokolada bez punjenja tečna masa se izliva u prethodno zagrejane kalupe, zatim se kalup okreće tako da jedan deo čokolade otekne i preostane samo deo koji se rasporedio po zidovima kalupa. Kalup se ponovo prevrće, potom hladi i spreman je za punjenje u narednom koraku. Na kraju se izliva dno čokoladne table.

„Say it with Milka“

Naše praline „Say it with Milka“ se proizvode na isti način kao punjena čokolada. I ovde se čokolada sipa u kalup, a jedan deo odliva okretanjem. U ovako dobijene čokoladne kalupe mogu se dodati najrazličitija punjenja, npr. voćno punjenje, marcipan ili nugat. Zatim se praline zatvaraju dnom od čokolade.

Uskršnjie zeke i Deda Mraz

Čokolada se sipa u dvodelni kalup koji se zatvara. U posebnom postrojenju kalupi se obrću i okreću sve dok se čokolada ujednačeno ne rasporedi po spoljašnjim zidovima i više nije u tečnom stanju. Nakon hlađenja figura se može odvojiti od kalupa i zapakovati.